Beszámoló a 69. Magyarságtudományi Napról

Kedves Barátaink, Követőink!

A 69. Magyarságtudományi Nap 2023. január 26.-án lezajlott. Örömünkre nagyon szép számban jelentek meg az érdeklődők és a sűrű program ellenére nagyon sokan végig kitartottak.  Mint minden alkalomma , most is NT. Kovács Imre lelkész igéjével és áldásával nyitottuk a napot. Kovács Imre lelkész úr a Miskolci Bölcsész Egyesület megalakulása óta, immár 33 éve velünk van, s áldásaival összetartja kis közösségünket. 89. életévét most töltötte be, Isten áldja és vigyázza, hogy még sokáig közösségünkben maradhasson.

Tartalmas, szép előadásokat hallhattunk: Dr. Kékes Katalin ‘Magyar géniuszok’ sorozatában Csontváry-Kosztka Tivadarról tartott, a festő mélységeibe hatoló előadást. Dr. Veres Ildikó, aki tanárikarunkhoz filozófia tanárként csatlakozik ebben a félévben, Hamvas Béláról beszélt betekintően. PhS Fister Mária Magdolna Az Élet Sója címmel érdekfeszítő előadást tartott, melynek tartalma először hangzott el nyilvánosan. Dr. Kóczi Rozália csodálatos gasztronómiai utazásra hívott meg minket az Újév beköszöntésével, s, megvilágítva a magyarság ősidőkbe nyúló konyhaművészetét, tradicionális étkeit, s az ünneppel kapcsolatos népi hiedelmeit. Az MBE Kis-énekmondó együttese regölt nekünk, táltosi erővel, táltos dobbal búcsút mondtak Karácsonynak és beköszöntötték az Újévet. Mindannyiunkat bevontak az éneklésbe és igazi jó, mágikus energiákat szabadítottak fel, s engedtek felszállni a mennyekbe. Éreztük a tisztulást és az erőt az új kezdetre. Köszönjük!

Berényi László Géza és PhS Záhonyi András a Szent Koronát világították meg különböző szemszögekből, tudományos pontossággal alátámasztva meglátásaikat. A nap utolsó élménye egy kerekasztal beszélgetés volt Dr. Kovács Sándor, PhS Rostás László és PhS Pitlu János között, melyet PhS Tóth Monika moderált remek kérdéseivel és időbetartásával. Témájuk a Metafizika volt, mely bölcseleti ismereteket iskolánk új szakként tanítani fog szeptembertől, az új iskolaév kezdetétől. A metafizika tudományos alapokra támaszkodó tudomány, melyet nagyon kevesen tudnak érdemében kifejteni. Általában megrekednek a sötét feltevések berkeiben. Célunk, hogy megnyissuk az érdeklődést és bevilágítsunk a láthatatlan világban rejlő szellemi tudatba.

Köszönöm minden résztvevőnek, mind a csodálatosan felkészült előadóknak, mind a hallgatóságnak, akik baráti körben nem csak tudásukat osztották meg, hanem asztalunkról a finom falatokat. is.

Hálás köszönetünk minden jelenlévőnek, szeretettel várunk vissza mindenkit a következő rendezvényünkre, mely 2023. február 23. a harmadik Bölcsészbál keretében lesz megtartva.

PhS Tibold Szabina

MBE elnöke

Tel:     46-331-981, 06-70-225-9997

e-mail: agnes.gyarfas@gmail.com, sabinaart@aol.com

 

Hozzászólás írása