A Miskolci Bölcsész Egyesület alapítva: 1989. (MBE) a szellemi életet élő magyarság közös gondolatának eredménye a magyarságközpontú oktatási rend, szemléletmód kialakításában. Magyarságtudomány, mint fogalom, ennek az intézménynek a kezdeményezése, s a mai napig lényeges tanítása. A magyar nép lélekközpontú, képi gondolkodásmódjának, szellemi értékeinek – a magyar nyelv ügye, a magyar mese-, monda- és hiedelemvilágunk, eltűnő hagyományaink – értelmezése, mentése, művelése, terjesztése, mind a kitűzött célok és feladatok között szerepelnek. Az átfogóbb világkép egyéni tudatosságot segít elő, amely érettebb önismeretet feltételez. Az immár 34 éves iskola tiszteletben tartja alapítójának Dr. Gyárfás Ágnesnek szellemi hagyatékát. Azokra alapozva teljesedik és megújulva új tudáskörökkel gazdagítja felnőtt képző és továbbképző programját az élet végéig történő tanulást szorgalmazva.

A tudományos munka egész évben folyamatos, hiszen a havonta megrendezett szakmai napokon, illetve a nyári egy hetes konferencia sorozat keretében fórumot biztosítunk meghívott neves előadóinknak, kollégáinknak, volt hallgatóinknak kutatási eredményeik ismertetésére. Ezek a programok nyilvánosak, így minden érdeklődőt szeretettel várunk, illetve virtuális hozzáférést biztosítunk az elhangzott előadások megtekintésére.

Az egyesület saját szerkesztésében és kiadásában könyvek, tanulmányok, tanári segédanyagok és negyedéves rendszerességgel kulturális szemle, az Ősi Gyökér folyóirat is megjelenik.
Az Egyesület gondosan összeválogatott HUNGÁRIKA könyvgyűjteményének kötetei helyben olvashatók, amelyek kizárólag oktatói, kutatói célokat szolgálnak Az alapvető könyvtári anyagot több, egyedileg kezelt magángyűjtemény egészíti ki.

Szakterületeink:

Magyar lélektan és pszichológia
Magyar népi irodalom
Magyar antropológia
Magyarságtudomány
Szakrális építészet
Magyar zene-, kamarazene – és ének

Újdonság: 2024. szeptemberben induló metafizikai tanulmányok

Terápia képzéseink:

Zeneterápia
Táncterápia
Hellinger terapeuta képzés

Iskolánk a 2013. évi LXXVII., a felnőttképzésről szóló törvény szellemében, olyan iskolai rendszeren kívüli, szervezett, oktatási-, képzési formában működik, amely felnőttképzési engedéllyel, (felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2023/000286) rendelkezik.

Ennek megfelelően a tanulmányok sikeres elvégzését államilag elismert TANUSÍTVÁNY igazolja.

Bár a székházunk helye időközben Diósgyőrről Miskolc belvárosára változott,
minden korábban elhangzott gondolat ma is ugyanúgy érvényes.
(13 perc)

Az oktatás Miskolc belvárosában a régi, szép Batthyány kúriában történik, melyet Miskolc város közgyűlése bocsájtott székházul az Egyesület rendelkezésére.

Az intézmény fenntartja kamarazenekarát és Kis Énekmondó együttesét.

Közösségünk és az Egyesület elnöksége nevében szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt,

PhS Tibold Szabina
MBE elnöke