Végváry Lajos: Életrajzi bibliográfia

500 Ft

Részlet a könyvből: Végvári Lajos életművének bibliográfiája egy csodálatos embert idéz elénk. Olyat, aki Miskolcért elhagyta Budapestet, aki Miskolcon is európai maradt, s Európát idevonzotta a kies Bükk lába alatt húzódó poros, álmatag városba. Végvári Lajos megjelenése minden társaságban, minden közösségben, iskolában vagy konferencián felér egy nagy dózisú életelixirrel. ő az, aki az egyetemi hallgatói között húsz éves, de Szalay Lajos mellett is húsz éves, mert ők ketten együtt megmaradtak fiatal felnőttnek és felnőtten is fiatalnak.

Mindent, amit nyújt, szeretni lehet. A humorát, a határtalan műveltségét, a sziporkázó előadásait, a könnyed stílusát, a fáradhatatlanságát és a hűségét.

Születésnapján az egyesület elnöksége, tanári kara hallgatói nevében is gratulálok, úgyis, mint az egyesület alapító tagjának, mint tanszékvezetőnek, mint a Tudományos Kuratórium széniorának, s mint a Miskolci Parthenon Baráti Kör fővédnökének. A gondolat, a szó, az írás, a szellem embere ő, a reneszánsz életszeretet máig élő csodája, egy életeszmény letéteményese, mint a tarot kártya mágusa: bal kezében az írástudók tekercse, jobbjával az égre mutat, s feje körül a végtelen szimbóluma, az örök nyolcas. Legyen áldott és hosszú életű, mint ahogy áldás száll mindenre, amit megérint, amihez gondolatban hozzásodródik.

Hozzászólás írása